Brons voor Nederland op 54 Internationale Chemieolympiade

20 juli 2022

Niels Manning van het Ubbo Emmius in Stadskanaal behaalde brons tijdens de 54e Internationale Chemieolympiade (IChO) in Tianjin in China. Mitchell Rikken uit Arnhem Gijs van Helsdingen uit Druten kregen een ‘Honorable Mention’ voor hun goede prestaties. Derron van Os uit Dordrecht viel helaas net buiten de prijzen. De olympiade werd gehouden van 10 tot en met 18 juli en gewonnen door Zhou Fu uit China.

V.l.n.r. : Gijs van Helsdingen, Mitchell Rikken, Niels Manning, Derron van Os

Aan de online olympiade deden 85 landen mee met 326 leerlingen. Vanwege coronamaatregelen was er geen practicumtoets, maar alleen een theorietoets met vragen over onder anderen het vroegtijdig opsporen van COVID-19 met goudnanodeeltjes, de kleuren van Chinees porselein en het verbeteren van de luchtkwaliteit door de uitstoot en omzetting van stikstofoxides beter onder controle te houden.

De bronzenmedaillewinnaar vond de toets zwaar, maar wel leuk. Niels: "Er zaten interessante onderwerpen tussen en ik heb meer in kunnen vullen dan ik van tevoren gedacht had. Maar ja, dat zegt nog niks over de eindscore."

Tussen de openings- en slotceremonie konden leerlingen deelnemen aan een uitgebreid online programma waarin ze kennismaakten met de China, virtuele tours maakten en de gelegenheid kregen om contacten te leggen met de leerlingen uit alle 85 landen.


Lees het  persbericht over de 54e IChO (pdf, 207 kB).toon meer