Vijf keer brons voor Nederland op IJSO 2021

20 januari 2022

Een mooi resultaat voor de Nederlandse deelnemers aan de internationale krachtmeting onder 369 toptalenten uit 55 landen. Tijdens de eindronde van de International Junior Science Olympiad (IJSO) van 12 t/m 21 december in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten (VAE), behaalden vijf leerlingen een bronzen medaille.

De medailles werden behaald door:

  • Ruben van Gaalen (Lyceum Kralingen, Rotterdam)
  • Sophie Snip (Stedelijk Gymnasium, Arnhem)
  • Verhoeff (Lentiz, Vlaardingen)
  • Allie Zong (Lorentz Casimir Lyceum, Eindhoven)
  • Thomas van der Zwan (Praedinius Gymnasium, Groningen)

Martijn Caspers (Lyceum Kralingen, Rotterdam) viel helaas net buiten de medailles en kreeg een eervolle vermelding.

NL IJSO 2021 team (klein)
Het Nederlandse team. V.l.n.r. : Sophie Snip, Thomas van der Zwan, D. Verhoeff, Allie Zong, Martijn Caspers, Ruben van Gaalen

Winnaar uit Taiwan

De olympiade werd gewonnen door Lin Hsuan-Ming uit Taiwan. De landenprijs ging eveneens naar Taiwan. Het best presterende practicumteam kwam uit Duitsland. De prijzen werden uitgereikt door de plv. secretaris van het Ministerie van Onderwijs van VAE en Paresh Yoshi (India), president van de IJSO.

Verschil maken door wetenschappelijk bijdragen

Bij de opening op 12 december zei mw. Amna al Dahak al Shamsi, president van IJSO2021, tegen de jonge deelnemers dat zij in de toekomst mede het verschil gaan maken door hun wetenschappelijke bijdragen en op die manier meer welvaart en gezondheid voor iedereen mogelijk maken. Wij geloven in jullie.

Hybride olympiade

Helaas konden de leerlingen vanwege de coronabeperkingen niet naar Dubai afreizen en deden daarom twee theorie- en één praktijktoets in eigen land. De Nederlandse leerlingen deden dat vanuit Nijmegen. Alle specifieke materialenen apparatuur werd vanuit Dubai naar alle deelnemende landen verstuurd. Toezicht verliep middels zoomverbindingen. Een enorme logistieke uitdaging!

Wedstrijd en programma

De IJSO is een olympiade voor leerlingen van 15 jaar of jonger. De opdrachten gingen onder andere over natuurkundige en scheikundige aspecten van het afschieten van een kanon en een zand-buggy in de woestijn. Leuke opgaven waar de leerlingen hun tanden op stuk konden bijten. Naast het wedstrijdelement hebben de leerlingen geschaatst, films gekeken, samen allerlei gezelschapsspelletjes gedaan en online contact gelegd met de deelnemers van het Duitse team. Via een livestream volgden ze de openings- en slotceremonie.

IJSO 2022

De werving voor IJSO 2022 is inmiddels begonnen. De voorrondes vinden plaats in maart en april en de eindronde is volgend jaar december in Kiev (Oekraïne)

Meer informatie:

www.ijso.aewww.ijsonederland.nl en www.ijsoweb.org

Volledig persbericht eindronde IJSO 2021 in Dubai (pdf, 82 kB)