Allie Zong en Jared Biljard winnen Biologie Olympiade Junior

30 augustus 2021

In de tweedaagse finale bij Hogeschool Inholland streden negentien finalisten uit de onderbouw van havo en vwo om de eer zich de beste jonge biologieleerling te mogen noemen. De Biologie Olympiade Junior 2021 werd gewonnen door twee leerlingen uit Eindhoven. De beste vwo’er was Allie Zong (Lorentz Casimir Lyceum) en de beste havoleerling was Jared Biljard (Helder havo/vwo).

Aan de voorronde van de Biologie Olympiade Junior deden dit jaar bijna 4.000 leerlingen uit heel Nederland mee. Na twee selectierondes bleven negentien finalisten (9 havo, 10 vwo) over. Zij verdiepten zich op 24 en 25 juni bij Hogeschool Inholland in Amsterdam in het onderwerp “bijen”. Met dit actuele en interessante thema moesten de finalisten zowel theoretisch als praktisch aan de slag. Ze kregen college over de anatomie van de bij en hun bijzondere erfelijkheid. Inholland lector en imker Frens Pries legde ook uit welke problemen er zijn met de bijengezondheid en wat daar aan gedaan kan worden. De leerlingen deden op het laboratorium onderzoek naar honing, waarbij ze onder andere met de microscoop stuifmeelkorrels bekeken waarmee ze de soort honing konden identificeren. Deze onderzoeksresultaten presenteerden de finalisten met een poster en samen met de score van een uitdagende eindtoets werden de winnaars bepaald.

In het bijzijn van hun ouders en een uitgebreid publiek via een livestream werden de winnaars tijdens een feestelijke prijsuitreiking bekend gemaakt. Alle finalisten werden in het zonnetje gezet na deze gezellige en intensieve dagen en ontvingen een oorkonde en kleine prijsjes. Voor de twee winnaars waren er bovendien medailles en een mooie wisselbeker voor school.

Persfoto Biologie Olympiade Junior 2021

Winnaars Allie Zong (links) en Jared Biljard (rechts) met Olympiade-wisselbekertoon meer

Vak

Vrije trefwoorden