Vijftienjarige Allie Zong wint de nationale eindronde IJSO

19 juni 2021

Allie Zong (15 jaar), 3-vwo leerling van het Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven, heeft de nationale eindronde voor de 18e International Junior Scienceolympiad (IJSO) gewonnen.

Aan de landelijke eindronde die op 18 juni gehouden is op het Candea College in Duiven deden 24 leerlingen mee: 11 meisjes en 13 jongens, voor het merendeel uit leerjaar 3-havo of 3-vwo,. Allart Hertog (15 jaar) van het Candea College in Duiven werd beste havist.

winnaars nationale eindronde IJSO2021 (klein)
V.l.n.r.: Thomas van der Zwan, Ruben van Galen, Christiaan BLom, Allie Zong, Sophie Snip, Donna Verhoeff

De top-6 bestond verder uit:

  • Christiaan Blom (Johan de Witt Gymnasium, Dordrecht), gedeeld tweede plaats
  • Thomas van der Zwan (Praedinius Gymnasium, Groningen), gedeeld tweede plaats
  • Ruben van Gaalen (Lyceum Kralingen, Rotterdam), vierde plaats
  • Donna Verhoeff (Lentiz, Vlaardingen), vijfde plaats
  • Sophie Snip (Stedelijk Gymnasium, Arnhem), zesde plaats

De zes winnaars (drie meisjes en drie jongens) vormen het Nederlandse team dat van 12 t/m 21 december 2021 deelneemt aan de 18e IJSO georganiseerd door de Verenigde Arabische Emiraten.

Prijsuitreiking via livestream

Vanwege de coronaregels konden maar een beperkt aantal gasten de prijsuitreiking fysiek bijwonen. Gelukkig waren overige familieleden, docenten, toa’s en andere genodigden wel in de gelegenheid dit middels een livestream te doen. De prijzen werden uitgereikt door Leon Lucas, voorzitter Centrale Directie van het Candea College.

Scholenprijzen

De Malmberg-scholenprijzen werden uitgereikt door Emiel de Kleijn, olympiade coördinator SLO, aan het Lyceum Kralingen in Rotterdam (havo) en het Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel (vwo).

Jaarlijkse nationale en internationale scienceolympiade

De IJSO vindt jaarlijks plaats en heeft als doel jonge leerlingen die nog voor hun profiel- en pakketkeuze staan te enthousiasmeren voor science en technologie en hen uit te dagen het beste uit zichzelf te halen en te excelleren.