Jochem van den Broek winnaar Nationale Scheikundeolympiade

10 juni 2021

De zeventienjarige Eindhovenaar won overtuigend de eerste plaats tijdens de 42e Nationale Scheikundeolympiade (NSO). Op de tweede plaats eindigde zeer verrassend Mitchell Rikken  uit Arnhem. Het is de eerste keer in de geschiedenis van de NSO dat een leerling uit 5 havo eindigt in de top 4, een geweldige prestatie.

Bas Krikke uit Vught werd derde en de vierde plaats ging naar Jeramy Kop uit Heerhugowaard. De vier heren vertegenwoordigen binnenkort Nederland op de Internationale Chemieolympiade (IChO). Die als online event gehouden vanuit Osaka, Japan van 24 juli t/m 2 augustus 2021.

NSO top 4 2021 (klein)
De winnaars van de NSO

Nederlandse team op de internationale olympiade

Het team dat Nederland vertegenwoordigt op de internationale olympiade is (v.l.n.r.):

  • Jochem van den Broek - 17 jaar, 6 vwo uit Eindhoven, Lorentz Casimir Lyceum Eindhoven
  • Mitchell Rikken - 17 jaar, 5 havo uit Arnhem, Lyceum Elst.
  • Bas Krikke - 16 jaar, 5 vwo uit Vught, Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel
  • Jeramy Kop - 18 jaar, 5 vwo uit Heerhugowaard, Huygens College in Heerhugowaard

Corona zet ook NSO op zijn kop

Ondanks de beperkte mogelijkheden die scholen dit jaar hadden, hebben toch een kleine 2500 leerlingen deelgenomen aan de voorrondes. Ongeveer de helft van het reguliere aantal, maar toch heel knap dat docenten en leerlingen creatieve oplossingen bedacht hebben. Leerlingen kregen online colleges van oud-olympiërs en een dag fysiek werkcollege op Hogeschool Domstad in Utrecht. Zo konden de leerlingen zich goed voorbereiden op op het theoretisch NSO-examen dat op 9 juni afgenomen is. Aan de finale hebben 16 jongens en 3 meisjes deelgenomen; veertien deelnemers uit 6 vwo, drie uit 5 vwo en twee uit 5 havo.

Internationale Chemieolympiade in Japan online

De vier winnaars vertegenwoordigen Nederland op de Internationale Chemieolympiade (IChO) die als online event wordt georganiseerd in van 24 juli t/m 2 augustus in 60 landen. Een vijf uur durende theorietoets die onder examenomstandigheden wordt afgenomen. Naast het wedstrijdelement kunnen de leerlingen in deze periode online kennismaken met elkaar en worden allerlei virtuele excursies en activiteiten georganiseerd.

Meer informatie: 
www.scheikundeolympiade.nl en www.icho2021.orgtoon meer