Goud en zilver voor Nederland tijdens eindronde EOES

16 mei 2021

Tijdens de 1e European Olympiad of Experimental Science (EOES) vielen beide Nederlandse teams in de prijzen. Ze wonnen een goud en zilver. De EOES werd georganiseerd door de Universiteit van Szeged (Hongarije) en gehouden van 9 t/m 14 mei.

Uitstekend Nederlands resultaat

Nederland was vertegenwoordigd met twee gemengde scholenteams. Het team van:

  • Tristan van der Beek (OBS Winkler Prins, Veendam)
  • Revi Gerner (RSG Tromp Meesters, Steenwijk)
  • Kieran Houtgraaf (Utrechts Stedelijk Gymnasium)

behaalde olympisch goud. Het andere Nederlandse team:

  • Sophie Bekkering (Praedinius Gymnasium, Groningen)
  • Bart Bloemsaat (Stedelijk Gymnasium, Nijmegen)
  • Kees den Tex (Gemeentelijk Gymnasium Hilversum)

won een zilveren medaille. Een uitstekend resultaat, zeker gezien het sterke internationale krachtenveld, het hoge niveau van de opdrachten en het feit dat deze zes leerlingen nog in de vijfde klas van het vwo zitten.

NL Delegatie EOES-EUSO2021
Nederlandse delegatie EOES 2021

Wetenschappers in spé

Vanwege de coronabeperkingen konden niet álle EU-landen deelnemen, maar desondanks deden er 19 EU-landen met 38 teams van drie leerlingen mee. Bij de opening zei de vicedecaan van de universiteit, Zoltan Konya, tegen de leerlingen dat wellicht de belangrijkste taak voor hen is om een bijdrage te leveren aan het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen en het tegengaan van klimaatverandering. Zij zijn immers de getalenteerde wetenschappers in spé. De slotceremonie was middels een livestream te volgen. De prijzen werden uitgereikt door de President van de EOES Katja Stopar uit Slovenië.

Internationaal georganiseerd en nationaal gefaciliteerd

Vanwege de geldende reisbeperkingen kon de olympiade niet in Hongarije gehouden worden. De teams namen aan de wedstrijd deel op locaties in hun eigen landen. In Nederland was dat de Radboud Universiteit. De strenge coronamaatregelen (afstand, looproutes en mondkapjes) waren voor de leerlingen geen enkel probleem.

Ze kregen een eigen labzaal tot hun beschikking, voorzien van alle hulpmiddelen. Vanuit Szeged werden vooraf naar alle deelnemende landen specifieke materialen, apparatuur en chemicaliën verstuurd, nodig om de praktische opdrachten ter plekke uit te voeren. Ze onderzochten bijen en acaciahoning, rivierverontreiniging en het effect van droogte op planten.

Hybride sociaal en cultureel programma

Vanuit Hongarije werden online events georganiseerden een dagprogramma waarbij de leerlingen in internationale teams allerlei opdrachten moesten uitvoeren, waardoor ze elkaar leerden kennen en internationale contacten konden aanknopen met gelijkgestemde leeftijdsgenoten. In Nederland werden de leerlingen meegenomen op een wiskundige puzzeltocht en vochten ze als ware krijgers met laserguns.

Van EUSO naar EOES

De EOES (European Olympiad of Experimental Science) komt om organisatorische redenen na 18 edities in plaats van de EUSO (European Union Science Olympiad). De naam van de nieuwe olympiade heeft als doel te benadrukken dat dit de enige olympiade is waarbij uitsluitend praktisch werk gedaan wordt. In mei 2022 wordt de volgende editie van de European Olympiad of Experimental Science gehouden in Tsjechië. De organisatie is dan in handen van de Universiteit van Hradec Králové, waar de wedstrijd ook zal plaatsvinden.

Meer informatie: https://u-szeged.hu/eoes2021 en https://www.eoes.science/