Bart Bloemsaat winnaar nationale EUSO

6 april 2021

Bart Bloemsaat uit Elst was op 31 maart 2021 winnaar van de nationale eindronde van de EUSO (European Union Science Olympiad). Hij behaalde de hoogste score op de drie opdrachten. Samen met vijf andere toppers gaat hij Nederland vertegenwoordigen op de internationale eindronde van 9 t/m 14 mei 2021.

Nederlandse team

Samen met Bart gaan ook Kees den Tex (Hilversum), Kieran Houtgraaf (Utrecht), Tristan van der Beek (Veendam), Revi Gerner (Steenwijk) en Sophie Bekkering (Groningen) meedoen aan de internationale eindronde.

alle-euso-deelnemers-nl-2021-kl

Hybride vorm

De internationale eindronde wordt georganiseerd door Hongarije en vind voor het eerst in hybride vorm plaats. Leerlingen voeren, op een centrale plaats in hun eigen land, de praktische opdrachten uit onder internationaal online toezicht. De resultaten gaan naar Hongarije, waar de wetenschappelijke jury de inzendingen beoordeelt en de winnaars in een livestream bekendmaakt.

European Union Science Olympiad

De EUSO vindt jaarlijks plaats en is bedoeld om leerlingen te enthousiasmeren voor natuurwetenschap & technologie en om hen uit te dagen en de kans te geven te excelleren. Deelnemers zijn bij de start van de wedstrijd 16 jaar of jonger. Naast kennis en praktische vaardigheden op het gebied van biologie, natuur- en scheikunde, zijn plannen en creativiteit belangrijke aspecten bij deze teamwedstrijd.

Praktische opdrachten

Tijdens de eindronde bepaalden de leerlingen het afgegeven elektrisch vermogen van een dompelaar bij verschillende stroomsterktes. Ze bekeken de bruinkleuring van appels en onderzochten met behulp van een spectrofotometer welke stoffen gebruikt kunnen worden om deze bruinkleuring tegen te gaan. Verder kregen de leerlingen de opdracht om experimenteel te achterhalen welke verschillende stoffen in twaalf genummerde potjes zaten.

Meer informatie: www.eusonederland.nl (nationaal) en https://u-szeged.hu/eoes2021 (internationaal)toon meer