Onderzoekend leren: Alle Scholen Verzamelen

4 februari 2021

Ken je ‘Alle Scholen Verzamelen’ al? Dit is een landelijk citizen science project voor groepen 7 en 8 in het primair onderwijs en georganiseerd door de Waterschapsknooppunten.

SLO’er Karianne Djoyoadhiningrat-Hol is erg blij met dit initiatief: “Het is een fantastisch concept waarbij leerdoelen van aardrijkskunde, biologie, techniek, burgerschap en leren onderzoeken samenkomen. Dit jaar is alweer de derde keer dat het wordt georganiseerd, dus dat betekent wat mij betreft het begin van een hele mooie nieuwe natuur, wetenschap en techniek-traditie voor het basisonderwijs.”

Waterkwaliteit

Dit jaar staat Alle Scholen Verzamelen in het teken van waterkwaliteit. Scholen door heel Nederland gaan op 28 mei 2021 rivieren, kanalen, beekjes en sloten onderzoeken. Hoe gaat het eigenlijk met de gezondheid van ons water in de buurt? Ga als school aan de slag en doe ervaring op met onderzoekend leren in de praktijk mét ondersteuning van echte wetenschappers.

Doet jouw school ook mee?

Als je als school deelneemt krijg je veel zinvolle lesmaterialen: Een onderzoekskit voor de leerlingen met meetinstrumenten voor ecologische en chemische metingen. De metingen vinden plaats bij een rivier, beekje of sloot in de buurt van de school, lesboekjes voor de leerlingen, een lesinstructie voor de leerkracht. Daarnaast een interessante webinar van wetenschapper Li An Phoa (oprichter van Stichting Drinkable Rivers) voor leerlingen en leerkrachten.

Ga net als andere scholen op 28 mei aan de slag met het Nederlandse water. Meer informatie over dit project is te lezen op de website van Waterschapsknooppunten. Inschrijven kan vanaf nu en staat open tot 26 maart.

Wetenschap en technologie

Vind via de website van SLO meer over onderwijs van wetenschap en technologie in het basis- en speciaal. Je vindt er informatie over onder andere leerplankaders, lesbrieven en handreikingen.