Goud voor Nederlandse biologietopper Berit Kooter in bijzondere internationale wedstrijd

25 augustus 2020
contact: Ange Taminiau

Bij de online versie van de Internationale Biologie Olympiade won de 17-jarige Berit Kooter uit Amsterdam een gouden medaille. In een zeer sterk deelnemersveld liet zij zien bij de absolute wereldtop te horen. De andere Nederlandse deelnemers presteerden ook sterk. Dante Bosgoed (17) en Xanta van Ruiten (18) behaalden zilveren medailles, Lucas van Osenbruggen (19) scoorde brons.

De Internationale Biologie Olympiade (IBO) zou dit jaar in Nagasaki, Japan plaatsvinden, maar werd vanwege de pandemie veranderd naar online wedstrijd in eigen land. Aan de IBO 2020 Challenge op 11 en 12 augustus deden de beste biologieleerlingen uit 47 landen mee. De Nederlandse leerlingen maakten – op gepaste afstand – in Amersfoort in het SLO-pand de uitdagende praktische en theoretische toetsen. De medaille-uitslag werd vandaag bekend gemaakt. De competitie was dit jaar sterk en het behalen van vier medailles, inclusief een gouden, is een hele bijzondere prestatie. Bij de olympiade ontvangt 10% van de deelnemers een gouden medaille, 20% zilver en 30% brons.

Flinke uitdaging

“Ik ben verbaasd maar heel blij dat ik een gouden medaille heb gewonnen!”, aldus winnares Berit, die vorig jaar ook al een zilveren medaille won op de IBO. “De toetsen waren net als vorig jaar een flinke uitdaging, maar ik had er wel een goed gevoel over. Het is jammer dat we de anderen niet konden zien, maar het is wel super dat er alsnog een internationale wedstrijd was”.

200824 persfoto Internationale Biologie Olympiade 2020 (zonder sponsoren)
Boven: Berit Kooter (Goud), Dante Bosgoed (Zilver). Onderste: Xanta van Ruiten (Zilver), Lucas van Osenbruggen (Brons)

In de airco

In de koelte van de toetsruimtes bogen de leerlingen zich over moderne bioinformatica en geavanceerde embryologie in twee digitale practica. De theorietoetsen bestonden uit ingewikkelde vraagstukken over uiteenlopende biologische onderwerpen, ver voorbij het middelbare schoolniveau van de deelnemers. De Nederlandse leerlingen waren goed voorbereid, ondanks dat de selectie en training dit jaar veelal thuis en online plaatsvond. Het Nederlandse team was geselecteerd uit bijna 8.000 deelnemers aan de voorronde.

Jaarlijkse competitie

De Nederlandse Biologie Olympiade wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Biologie Olympiade Nederland met ondersteuning van het ministerie van OCW, Wageningen University, Cito, NIOO-KNAW, SLO en Food Valley Netwerk VO-HO, en wordt gesponsord door Seed Valley, ASML, Nibi, NVON, Pearson, 10voorBiologie, Biologie voor Jou, Noordhoff, Texas Instruments en Wetenschap in Beeld. Het Nederlandse team voor de IBO 2020 Challenge werd begeleid door Roel Baars (Hogeschool Inholland), Ange Taminiau (SLO), Leonie Cazemier, Christine Moene en Nienke Nobel.toon meer

Sector

Vak