Tips voor ouders

19 april 2021

In deze coronaperiode kun je je kind een steuntje in de rug geven in zijn of haar taal- en leesontwikkeling door thuis te blijven (voor)lezen. Mocht je kind moeite hebben met lezen of met de taaltoetsen, dan is meer (samen) lezen de allerbeste interventie die je thuis kunt doen.

Voorlezen aan jonge kinderen

Ga samen met je kind een boek lezen. Het is fijn, werkt ontspannend en is belangrijk voor de taalontwikkeling. Bekijk tips voor voorlezen!

Niet in de gelegenheid om zelf voor te lezen? Maak dan gebruik van digitale voorleesfilmpjes. Die zijn er van de Voorleeshoek, Bereslim, SchoolTV en Wepboek. Met je bibliotheekaccount kun je onbeperkt genieten van alle filmpjes.

Zelf lezen

Laat kinderen die zelf kunnen lezen, regelmatig lezen. Stil of hardop! Weet je niet goed welk boek bij jouw kind past? Kijk dan bij deze tiplijsten: of gebruik een boekenzoeker. Ook Land van Lezen heeft een handige zoekmachine voor thuis.

Bibliotheken zijn open voor het afhalen van boeken, maar ook op de online bibliotheek zijn ook veel e-boeken beschikbaar voor jongeren. Van voorleesboeken voor peuters tot thrillers voor young adults.

Kies ook voor informatieve boeken. Laat je kind lezen uit de Kidsweek (groep 4 t/m 8) of zoek boeken die passen bij een thema dat een kind interesseert of waar het in de klas over aan het werk is.

En blijf ook kinderen die zelf kunnen lezen voorlezen, kijk in de lijst met voorleestoppers.

Moeite met lezen?

Naar veel boeken kun je ook luisteren. Installeer de gratis LuisterBieb-app op je tablet of smartphone. Er zijn ook luisterboeken te leen op cd’s.

Kinderen die lid zijn van de bibliotheek kunnen ook gratis gebruik maken van Yoleo. Lezen met Yoleo is makkelijk, doordat de tekst wordt getoond en voorgelezen. En leuk: je verdient leespunten die je kunt gebruiken om je virtuele kamer in te richten.

Hoe begeleid je het lezen?

Kinderen zijn misschien eerder geneigd om te gaan Netflixen dan om te gaan lezen. Lees deze tips hoe je ze thuis toch aan het lezen krijgt of gebruik een Leesbingo kaart.

Maak gebruik van verschillende werkvormen om de manier van lezen af te wisselen. Samen lezen wordt leuker als je het ook echt samen kunt doen: download een theaterleestekst of koop/leen een boekjes voor theaterlezen.

En belangrijk: praat met je kind over de gelezen boeken. Wat vond je kind ervan? Gebruik bijvoorbeeld een Boekenklets-kaart om lekker te kletsen.