Brons voor Nederland tijdens Scienceolympiade EOES in Tsjechië

16 mei 2022

Nederlands nam met twee 5 vwo-teams deel aan de European Olympiad of Experimental Science (EOES), van 8 t/m 14 mei op de Universiteit van Hradec Králové in Tsjechië. Beide teams leverden een topprestatie en behaalden brons. Aan deze olympiade deden 21 EU-landen mee met in totaal 42 teams. Een van de Duitse teams behaalde de eerste prijs: olympisch goud.

Int EOES2022 Nederlandse delegatie foto (klein)
Nederlandse delegatie EOES 2022

Nederlandse deelnemers

Eén NL-team was van het Stedelijk Gymnasium Breda met daarin Anne van Duuren, Isanne van Steen en Jelle Thoen en een team van CSG Willem van Oranje in Oud-Beijerland met Daan Eeltink, Erik ’t Jong en Wouter Mastenbroek.

Doel EOES

Het doel van de EOES is leerlingen te enthousiasmeren voor de bètawetenschappen en techniek, ze uitdagen het beste uit zichzelf te halen en contacten te leggen met gelijkgestemde leeftijdsgenoten uit andere Europese landen. Ze maken kennis met verschillende Europese culturen iets wat zeker in deze roerige tijden nog meer betekenis heeft gekregen.

Subdoel

Belangrijk subdoel van deze olympiade is leerlingen de samenhang binnen de natuurwetenschappen te laten zien. In teams van drie verrichten zij experimenteel onderzoek en lossen zij problemen op die biologische, natuurkundige en scheikundige elementen bevatten. In de toetsen onderzochten de leerlingen het biopolymeer hyaluronzuur en toonden ze een bepaalde mutatie aan in DNA-monsters.

Deelnemer Daan Eeltink: “Wat ik vooral heel leuk vond is dat we heel intensief met elkaar hebben samengewerkt en de taken goed hebben verdeeld. De andere teamgenoten hebben mij bijvoorbeeld heel goed geholpen bij het scheikunde-deel waarmee ik aan de slag gegaan was.”

Sociaal, cultureel en sportief programma

Naast het wedstrijdelement was er ook aandacht voor sport, cultuur en natuur. De leerlingen bezochten het Archeopark Všestary en de 19e-eeuwse kopermijn Bohumir. Ze maakten stadswandeling, bezochten een kunstmuseum en een Tsjechische apotheek. In het natuur- en activiteitenpark Gladiator arena konden de leerlingen hun sportieve prestaties met elkaar meten en het programma werd gecompleteerd met een bezoek aan het mooie en ruim opgezette safaripark Dvůr Králové.

Deelnemer Erik ’t Jong vindt dat bij de EOES gezelligheid en opdrachten goed samengaan: "De week vliegt voorbij. Het is jammer dat donderdag onze laatste EOES-proef ten einde kwam, wetende dat je deze kans maar één keer in je leven krijgt. Het is een leuk avontuur geweest vanaf onze schoolronde tot opeens de Europese finale terwijl we vooraf niet verwacht hadden dit te gaan redden."

Meer informatie over deze olympiade: eoes2022.uhk.cz of op de Nederlandse website van EOES: www.eoesnederland.nl.

WhatsApp Image 2022-05-14 at 4.41.25 PMtoon meer