'Je leert veel op stage'
Door Evita de Ron

Evita de Ron (14) hoefde niet lang na te denken. Stagelopen in plaats van hele dagen in de schoolbanken, dat was precies wat ze zocht. Daarom zit ze nu in de vmbo-3 klas die het project ‘Krachtige leeromgeving’ draait. “Je leert veel op stage. Er wordt iets van je verwacht. Ik werk nu op een basisschool. Daar geef ik bijvoorbeeld een dictee of een taalles, die ik zelf heb voorbereid. Als ik iets niet weet, kan ik altijd terecht bij de stagebegeleider. Het is hartstikke leuk om te doen. Ik wilde altijd later de horeca in, maar door deze stage ben ik van gedachten veranderd. Ik weet nu zeker dat ik iets met kinderen wil gaan doen. Bijvoorbeeld peuterjuf.” Hiervóór heeft Evita meegedraaid in een gezin. Samen met de oma moest ze een kindje van twee verzorgen en meehelpen in het huishouden. De volgende stage is in de ouderenzorg. Is ze niet bang dat ze dat óók leuk vindt en dan weer gaat twijfelen over haar toekomst? “Ja, best wel. Maar dat zien we dan wel weer.”

Drie dagen per week ziet Evita haar klasgenoten op school. Het contact met de klas vindt ze belangrijk. “We zijn een hechte groep en we hebben veel aan elkaar. We wisselen stage-ervaringen uit en helpen elkaar met het werk voor school. Ook organiseren we samen een deel van de activiteiten. Zoals laatst, toen was er een avond voor de ouders en de stagebegeleiders. Dat hebben we tot in de puntjes geregeld.”

Het grootste voordeel van deze aanpak vindt Evita dat je heel goed leert om zelfstandig te werken. “Ik twijfelde in het begin of ik het wel aankon, maar het gaat heel goed. En als je vastloopt, kun je altijd de docenten vragen.”