<< Terug naar het overzicht.
29-01-2018
Bernardinuscollege, CSG Het Streek en Lorentz Casimir Lyceum winnen nationale EUSO 2018
Op 26 en 27 januari vond de nationale eindronde van de European Union Science Olympiad (EUSO) plaats aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Deze is gewonnen door het gemengde scholenteam van Wietske de Bondt (CSG Het Streek in Ede), Nena Slaats (Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven) en Miriam Zegelaar (Bernardinuscollege in Heerlen).
De tweede plaats gaat naar een eveneens gemengd scholenteam van Tobias Veerkamp (Mencia de Mendoza Lyceum in Breda), Louw Feenstra en Sebastiaan Hoek (beiden van het Stedelijk Gymnasium in Haarlem). Professor Bas van de Meerakker, directeur van het Pre-University College of Science van de Radboud Universiteit en Emiel de Kleijn, olympiadencoördinator bij SLO reikten de prijzen uit. De twee winnende teams vertegenwoordigen Nederland op de 16e internationale EUSO, die gehouden wordt van 28 april tot en met 5 mei in Ljubljana (Slovenië). Vrijwel alle EU-landen nemen daaraan deel.

Jaarlijkse olympiade

De EUSO vindt jaarlijks plaats en is bedoeld om leerlingen te enthousiasmeren voor science & technologie en hen uit te dagen en de kans te geven te excelleren. Deelnemers zijn bij de start van de wedstrijd 16 jaar of jonger en voeren in teams van drie personen interessant wetenschappelijk onderzoek uit op het gebied van natuurkunde, scheikunde en biologie. Naast kennis en praktische vaardigheden zijn plannen, samenwerken en verdelen van taken belangrijke aspecten bij deze teamwedstrijd.

De regionale voorrondes werden dit schooljaar gehouden aan de Universiteit Leiden, Universiteit Maastricht, Universiteit Twente, Universiteit Utrecht, Wageningen Universiteit, Radboud Universiteit en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Er deden circa 150 havo- en vwo-teams mee en de beste tien teams kregen een plek in de nationale eindronde.

Organisatie

De EUSO is een initiatief van SLO, Radboud Universiteit Nijmegen en Rijksuniversiteit Groningen. Het evenement wordt ondersteund door Wageningen Universiteit, het ministerie van OCW, ASML en de Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen (NVON).

Uitgeverij Malmberg, Noordhoff Uitgevers, KNCV (Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging), Texas Instruments en Wetenschap in Beeld stellen prijzen beschikbaar.

undefined
V.l.n.r. Nena Slaats, Wietske de Bondt, Miriam Zegelaar.