<< Terug naar het overzicht.
03-05-2017
Winnaars rekenspellenwedstrijd 2017
De afgelopen maanden gingen SLO, Marnix Academie, NVORWO, KlasseTV, WIZZ Spel en 999 Games op zoek naar het beste rekenspel. Liefst 127 spellen heeft de jury mogen ontvangen. Daaruit zijn twaalf winnaars gekozen in verschillende categorieën, zoals het beste, het mooiste en het origineelste rekenspel. Op 17 mei vindt de feestelijke uitreiking plaats op de Marnix Academie in Utrecht.

Hoe krijg je lesstof beter onder de knie dan door het spelenderwijs te leren? Dat dachten de NVORWO, dat de belangen verbindt van organisaties die zich richten op het reken-wiskundeonderwijs in het basisonderwijs, SLO en het tijdschrift Volgens Bartjens ook. Ze bundelden de krachten en  riepen er een wedstrijd voor in het leven. KlasseTV, WIZZ Spel, 999 Games en Marnix Academie sloten zich hier na een eerste, succesvolle editie in 2015 bij aan.

“We hopen leraren en leerlingen op die manier te stimuleren om op een creatieve manier met rekenen aan de slag te gaan. Daardoor ben je op een andere manier met rekenen bezig”, licht Anneke Noteboom, reken- en spellenspecialist en initiatiefneemster van de wedstrijd, toe. “Spellen kunnen namelijk een mooie aanvulling op de rekenmethode zijn. In de methode draait het vaak om het maken van oefeningen, terwijl kinderen met spellen veel meer moeten nadenken en redeneren over rekenstof. Hierdoor passen ze datgene wat ze op school leren veel meer in de praktijk toe.”

Basisschoolleerlingen, pabostudenten en leraren uit het basisonderwijs konden meedoen aan de wedstrijd. In groepjes ontwierpen zij een rekenspel, waarna een expert- en kinderjury een aantal winnaars in verschillende categorieën aanwees. De winnaar in de categorie ‘Het beste rekenspel’ maakt kans op een officieel uitgegeven versie van zijn of haar spel.